Wat is eigenlijk een goede presentatie?

Heeft u dat nu ook dat sommige presentaties tijdens een seminar of tijdens een bedrijfspresentatie heel vermoeiend kunnen zijn..

Ach soms is het ook wel lekker om in het schemerlicht even de ogen dicht te kunnen doen (power nap) na een zware werkweek, tenslotte gaat het aan de eind van de presentaties om de borrel en de bitterbal (lees: het netwerken) en dat is natuurlijk helemaal waar!

Feitjes
Onderzoek wijst uit dat de aandacht bij een presentatie van de luisteraar maar een paar minuten duurt. Waarom zijn er dan presentaties die 45 minuten duren?

Het is een feit dat op een slide eigenlijk maar 7 woorden mogen staan (naast de titel). Waarom worden slides dan vaak helemaal volgeschreven.

Het is een feit dat een plaatje meer zegt dan vele woorden. Waarom doen we daar dan zo weinig mee. Het is een feit dat veel inleiders de presentatie van het papier oplezen of van de slide. Waarom besteden we zo weinig aandacht aan het publiek waarvoor we tenslotte de presentatie houden.

Het is een gegeven dat bij de start van een presentatie de microfoon het soms niet doet. Waarom controleren we dan niet van te voeren alle audiovisuele hulpmiddelen.

Te negatief?
Misschien ben ik nu veel te negatief. Er zijn heel veel geboren “speakers”, die met humor (zelfs zonder slides) een “boodschap” hebben die “blijft hangen”. De geboren masters of presentation.. Ik denk dan niet alleen aan Nelson Mandela of Martin Luther King: “I have a Dream”.

Toch zijn er speakers die absoluut hun uiterste best doen, maar het moeilijk blijven vinden. Laat duidelijk zij dat ik ook geen geboren inleider ben, maar door schade en schande veel wijzer en ervarener ben geworden. En dat viel zeker niet altijd mee kan ik u zeggen.

Voor diegenen heb ik dan ook geprobeerd op basis van eigen ervaring een paar handvatten mee te geven. Beschouw het maar als een “Speakbriefje”:

1) Vraag u altijd af wat het doel is van uw publiek;
2) Wees uzelf;
3) Kijk uw publiek aan;
4) Durf te glimlachen;
5) Spreek eenvoudige taal en gebruik korte zinnen;
6) Wees spaarzaam met grote gebaren;
7) Wees duidelijk: wat? Voor wie? Waarom?
8) Geef tussentijdse samenvattingen;
9) Vermijd ingewikkelde zinsconstructies en dubbele ontkenningen;
10) Rond getallen en cijfers af;
11) Ken de inhoud van de overige presentaties;
12) Zorg voor goede visuele ondersteuning, want een beeld zegt meer dan duizend woorden;
13) Geen microfoon vasthouden;
14) Probeer een presentatie te eindigen met “take aways” voor uw publiek;
15) Zorg voor het navolgende patroon: “Vertel wat u wilt vertellen, vertel het verhaal, vertel wat u verteld heeft”

Succes! En laat mij horen of u het eens bent met mijn speakbriefje of dat u wellicht nog veel betere suggesties heeft. In een volgende blog zal ik dan zeker op de suggesties terugkomen.

Deel dit bericht

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.