Knowledge is the teacher of all things

Laten we eerlijk zijn kennis en ervaring zijn de basisrecepten voor iedere carrière. Bij kennis verwerven gaat het natuurlijk niet alleen om boekenkennis, maar ook om alle praktische kennis, die wordt opgedaan in het dagelijks functioneren. Veel (jonge) medewerkers zijn zich daarvan te weinig bewust en denken dat zij na een goede beroepsopleiding wel klaar zijn voor het “echte” werk

Ontwikkeling
Ik heb besloten weer les te gaan geven! Dit keer aan de European Transport Academy. Zie voor meer informatie over de verschillende opleidingen die worden gegeven de websiteIn mijn 35 jarige loopbaan heb ik ervaren dat het belangrijk is om de medewerkers waarvoor je verantwoordelijk bent verder te ontwikkelen waarbij kennisvergaring essentieel is. Ik moet eerlijk bekennen dat alhoewel de  medewerkers het daarmee altijd volkomen eens zijn, ik in de afgelopen jaren de meest uiteenlopende smoesjes heb gehoord waaruit bleek dat sommigen niet echt serieus met de studie (lees: eigen ontwikkeling) bezig waren. Natuurlijk was men wel aan de studie begonnen, maar door …drukte, sport, privé verplichtingen, kinderen, ziekte, geboorte, huwelijk kwam het er maar niet van!

Dat is natuurlijk een eigen keuze maar in de huidige veeleisende werkorganisaties dienen voortdurend belangrijke keuzes gemaakt te worden en dient men zich te beseffen dat elke eigen  keuze consequenties met zich meebrengt. Anderzijds ben ik ook van oordeel dat naast het ontbreken van de nodige discipline (lees: belangrijke competentie in het werk) bij de medewerker ook de werkgevers te weinig coaching daaraan geven.

Kennis
Kennisborging behoort een belangrijk en transparant onderdeel te zijn van het ontwikkelplan (lees: behoefte van medewerker) vanaf het moment dat hij/zij in dienst treedt. 
Werkgevers kijk nou eens eerlijk in de spiegel: doen jullie dit op een serieuze en planmatige wijze? Bij onze Werving & Selectie strategie maakt het bespreken van dit onderdeel met de kandidaat en de werkgever een belangrijk onderdeel uit van de analyse van het totale profiel.

Zoals gezegd is kennisborging belangrijk voor de eigen ontwikkeling maar naar mijn oordeel krijgt kennis nog meer waarde als je “kennis met elkaar deelt”. Voor mij dus een belangrijke reden om weer met lesgeven te beginnen. Natuurlijk op mijn vakgebied Transportverzekeringen waarin ik zelve veel kennis heb mogen verwerven.

Het is nu dus tijd om dat te delen met anderen aan de European Transport Academy. Ik heb er zin in en weet je wat……elke keer als je les geeft doe je zelf ook weer kennis op zodat de cirkel eigenlijk weer rond is: “knowledge is the teacher of all things”.

Wellicht zien we elkaar op de opleiding.

Deel dit bericht

Comment (1)

  • Arno Kneefel Reply

    Eens, oneens laat je horen !

    April 25, 2015 at 1:21 pm

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.