Klanten en opdrachtgevers

Klanten krijgen is één, klanten behouden is een andere zaak! Het is dus eigenlijk een vak apart! Graag wil ik een aantal tips geven!

Waar moet je eigenlijk aan denken?
Een onderneming valt of staat met het aantal klanten of opdrachtgevers dat je weet binnen te halen. Hoe krijg je deze belangrijkste groep voor jou als ondernemer zover om met jou zaken te doen en dus niet met de concurrent? En wellicht nog belangrijker hoe behoudt jij de klanten en opdrachtgevers?

De top tien
Om ervoor te zorgen dat je klanten tevreden zijn en blijven is er één ding heel belangrijk, en dat is aandacht. Maar hoe geef je de juiste aandacht? Daar heb ik een aantal tips voor!

1. Ik bel elke maand zelf 10 klanten op met de vraag hoe zij ons, onze organisatie, onze aanpak, onze service ervaren.
2. Ik weet wie mijn 20 belangrijkste klanten zijn en geef hun die aandacht die nodig is om bij ons terug te komen.
3. Klantgerichtheid vereist een kwaliteitsbasis en begint aan de top.
4. Kwaliteit wordt beoordeeld door de klant niet door ons.
5. In mijn organisatie is voldoende betrokkenheid, bereidheid en vaardigheid aanwezig om onze klanten meteen van dienst te zijn.
6. Ik vraag elke week aan iemand anders binnen onze organisatie: “wat vind je dat beter kan bij ons voor onze klanten?”.
7. Ik probeer de knelpunten voor de eigen effectiviteit bij klantgerichtheid te inventariseren en uit de weg te ruimen.
8. Ik geef altijd binnen 24 uur een reactie op vragen van de klanten maar ook op vragen vanuit de organisatie.
9. Ik verwacht ook van mijn mensen dat klachten van onze relaties onmiddellijk in behandeling worden genomen en dat de relatie daarvan bericht krijgt.
10. Ik geef zelf het goede voorbeeld bij intern en extern klantgericht denken & doen.

Meer verbeterpunten
Ach zult u wellicht denken dat doen wij al lang binnen onze organisatie.. Prima! Zoek dan andere verbeterpunten, want die zijn er altijd!

Ik heb slechts tien punten aangegeven die naar mijn oordeel belangrijk zijn, maar niets weerhoudt u ervan om ten behoeve van uw klanten nog meer verbeterpunten of actiepunten te bedenken en binnen uw organisatie te implementeren.

Laat ze mij ze in ieder geval weten!

Deel dit bericht

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.