Cyberaanvallen nieuwe dreiging voor maritieme sector

Hackers echt een gevaar of paniekvoetbal? Recentelijk werd mijn aandacht getrokken door een artikel in het jaarlijkse Safety and Shipping Review van Allianz Global waarin werd gewaarschuwd voor een nieuwe bedreiging voor schepen en havens: de hackers.

Nieuwe tendens?
Alsof (transport-) verzekeraars voor het eerst worden geconfronteerd met dit fenomeen. Hackers en dan met name degenen die georganiseerd en met een misdadig doel voor ogen aanvallen willen richten op allerlei vitale doelen spelen natuurlijk al veel langer een rol in alle segmenten van de wereldeconomie. Uiteraard moeten we de ogen niet sluiten en eigenlijk nog beter proactief ons er tegen wapenen, maar laten we ook een beetje reëel blijven.

De georganiseerde criminele hackers zijn naar mijn mening zeker geïnteresseerd in het “inbreken”  in de geheimen van het Pentagon / NSA (vanuit terroristisch oogpunt) dan wel bij de grote internationale Banken/Beurzen (vanuit financieel oogpunt,)  maar ik vraag mij af of zij ook echt geïnteresseerd zijn in het “kraken” van de navigatiesystemen van schepen.

Doelen hackers.
Welk doel hebben zij daarbij dan voor ogen? Het scheepvaartverkeer lam leggen, congesties in de havens veroorzaken? Daar is op zich geen hacker voor nodig. De huidige gebrekkige opleiding van de bemanningsleden aan boord zie ik als een veel groter gevaar.

Zie ik een en ander dan als een normaal risico ? In zekere zin wel. Het is absoluut geen nieuw fenomeen binnen de maritieme sector waar wel degelijk aandacht wordt besteed aan de optimalisering van de geautomatiseerde beveiligingssystemen tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen. En ja, een normaal risico dat door middel van uitstekende preventieprogramma’s door de sector zelve en gesteund door de risk managers van verzekeraars kan worden geanalyseerd en gemitigeerd.

Toen ik het artikel las moest ik ineens denken aan alle ophef over het millennium vraagstuk. Veel paniek voetbal zonder doelpunten. Zoals gezegd verzekeraars dienen de risico’s zeker met nadere preventieprogramma’s te beteugelen, maar laten we vooral  het hoofd koel houden. Tot slot vraag ik mij af of alle verzekeraars zelve eigenlijk wel optimaal zijn beschermd tegen cyberaanvallen..

Ik krijg nu een beetje een paniek gevoel.

Deel dit bericht

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.